Knivbygning

Knivbygning

Her vil jeg gerne fortælle lidt om hvordan jeg selv kom i gang med det at bygge en kniv, og også give en lille gennemgang af hvordan jeg laver en kniv, krydret med lidt billeder.

.

Jeg startede i 2014, så på nuværende tidspunkt er det knap et år siden jeg gik i gang.

 

Det startede med at jeg for omkring 10-15 år siden købte nogle klinger af en kollega som kørte rundt på markeder og handlede med forskellige ting, blandt andet knive.

 

Da jeg ikke rigtig vidste hvordan jeg skulle gribe det an, ja så kom de bare til at ligge, indtil jeg mødte en gut på en fritidsmesse, hvor han stod med nogle af de knive han havde lavet, og vi fik en god snak.

Han var med i en "knivklub" i Randers, hvor han mente at jeg skulle prøve at komme og se hvad de lavede.

Det var/er nogle flinke gutter, så jeg er blevet hængende, og suger al den viden til mig jeg kan bruge.

 

Det har været guld værd at få startet sådan et sted, da der er forskellige meninger, synspunkter og gøremåder på hvordan man gribe et projekt an. Alene læderarbejdet er et kapitel for sig selv.

Hvordan skal kniven se ud. Hvilken klinge kan du tænke dig, og hvilket skæfte vil passe til den klinge du har valgt. Skal der frontholk på, hvilket jeg er tilhænger af, og hvilket materiale skal det så være. Årsagen til at jeg bruger frontholk, er at det gør det nemmere for mig selv.

På billedet nedenunder, har jeg valgt materialer.

Klingen er damaseret stål, det vil sige at stålet er smedet ud og foldet sammen, og kan så gøres alle de gange man vil, og alt efter hvilket mønster den skal have. Her vil jeg ikke komme ud i den store redegørelse, da jeg ikke ved nok om denne proces.

Frontholken er Ibenholt, mellemlæg 1mm tin og skæftet er stabiliseret egetræ med råd i.

Først tager du frontholken, og mærker op hvor klingen skal sidde. Så måler du klingens tykkelse, så du ved hvor bredt sporet skal være.

I dette tilfælde er klingen 3,4mm tyk. Tag altid et bor der er ca. 1mm mindre end klingen, i dette tilfælde tager du et 2,5 mm bor og borer i den opmærkede streg. Det er den mørke streg ca. i midten af klodsen.

Læg klingen op på frontholken og tegn med en blyant hvor klingen kommer til at sidde, og så ved du også hvor lang slidsen skal være. Her har jeg flyttet klingen lidt frem, så du kan se stregen jeg har tegnet. Det gøres selvfølgelig på begge sider af klingen, her kan du kun se den ene.

Bor flere huller på række i den streg du tegnede først, til du har den næsten rigtige højde som klingen har.

Jeg har så valgt at investere i en Proxxon maskine og borestander. Det behøver ikke være denne.Der fås også billigere maskiner som snildt kan gøre det de skal, og der fås også et utal af forskellige slibe, pudse, fræse ting til disse maskiner.

Det sidste tager du med de små file, og meget lidt ad gangen, da den gerne skal passe så godt som muligt.

Her bruger jeg en lille rasp. Jeg har en flad og en firkantet, og det dækker stort set mit behov.

Det er vigtigt, da det er den man ser, der hvor klingen kommer fra skæftet, Hvis du har mulighed for at fræse noget af godset af på bagsiden er det en klar fordel, da det er nemmere at file en smal kant end en f.eks. 10mm kant. Det kan gøres med en dremmel eller lignende maskine. De kan faktisk købes, til ganske rimelige priser i nogle af lavpris butikkerne. Som du kan se på de næste par billeder, har jeg prøvet at vise hvordan kniven kommer til at se ud forfra, og på det næste kan man se hvordan jeg har fjernet noget af materialet på bagsiden af frontholken.

Når det er på plads, skal fronten på frontholken gøres helt færdig, det vil sige slibes, pudses og poleres, da du ikke kan komme til det når først klingen er monteret.

 

 

Så skal mellemlægget tildannes og der skal laves hul til tangen. Det er der ikke så mange ben i.

Hullet i mellemlægget behøver ikke passe, faktisk synes jeg det er godt der er lidt plads rundt om, da det er nemmere at placere det rigtigt, samt at der også kan komme lim rundt om hullet. Som du kan se, borer jeg huller i mellemlægget, nøjagtig ligesom på frontholken, og så filer jeg hullet stort nok så tangen ikke sidder for stramt på mellemlægget.

Nu kommer vi så til selve skæftet. Du har nu din tegning af kniven, og den tager du og tegner af på klodsen. Nu ved du præcis hvor skæftet ligger på klodsen, og ligeledes hvor tangen går ind i klodsen, så nu kan du bore hullet til tangen i klodsen. På billedet viser jeg hvor tangen skal placeres på klodsen, og så har du hvor du skal bore hul til tangen, og retningen har du også.